Kristallskolan (del 5) - Rengör dina kristaller på rätt sätt!
I detta inlägg kommer jag ta upp allt som har att göra med rengöring av dina kristall-verktyg gällande hygienisk och hållbar rengöring för både hemmabruk och salongsbruk. I nästa inlägg tar jag upp hur vi kan rena våra stenar på energier och hur vi bäst förvarar dem så att de håller i många år framöver!
CHIA´s verktyg tvättas, rengörs, kontrolleras och renas på energier när vi packar verktygen, men det är ändå bra att du tvättar och renar ditt kristall-verktyg på energier innan du börjar använda det.
Rengöring & energirening för dagligt bruk:
Efter varje användning bör du rengöra ditt verktyg med vatten och mild ekologisk tvål. Verktyg som tål vatten (se nedan) kan du med fördel skölja under vatten i minst 1 minut för att rena stenen från energier. Det är viktigt att du inte rengör med något som kan repa stenen, jag föredrar att använda en mjuk svamp. Till de lite tåligare verktygen i biansten (som inte är en kristall) så brukar jag använda en mjuk tandborste avsedd för detta ändamål och göra rent i själva kammen.
Direkt efter tvätt (och eventuell vattenrening) så bör du torka ditt verktyg med en mjuk trasa eller handduk. Ha som grundregel att aldrig låta ditt verktyg självtorka, så slipper du komma ihåg vilka kristaller som är porösa och vilka som är tåligare. Förvara gärna verktyget i den medföljande påsen för att stenen inte ska repas eller hämtar energier från andra kristaller. Det är även ett bra tips när du reser! Har du en roller kan du även behålla kartongen, då reser ditt verktyg garanterat 100% säkert!
Alla kristaller är handgjorda och kan variera något i utseende och färgskiftningar, så varje verktyg är unikt! Framförallt flourit, mookaite, sodalit och mossagat från CHIA´s sortiment varierar i färg; något som enligt oss gör dem ännu vackrare! I kristallskolan del 1 skrev jag mer om kristaller och del 4 om sånt du ska tänka på när du ska välja ett verktyg.
Rengöring för salongsbruk
Är du terapeut och använder dina verktyg på fler personer behöver du addera desinfektion efter rengöringen med tvål och vatten. Det är viktigt att inte låta stenen självtorka med kemikalier på då det mattar ner stenens yta och gör stenen mer porös och ömtålig. Låt desinfektionen verka en kort stund innan du sköljer stenen noggrant innan du torkar. Använd inte alkohol. Biansten (som inte är en kristall) är lite tåligare, men bör rengöras på samma sätt. När bianstenen börjar se lite grå och matt ut kan du smörja in den med en droppe olja.
Addera gärna med att rena stenarna på energier regelbundet. Om dina verktyg tappar glansen kan det bero på felaktig rengöring och/ energierna och det visar att det är dags att rena dina verktyg! Läs mer i nästa del av kristallskolan om hur du gör detta på bästa sätt.
Kristaller och dess hårdhet
Alla kristaller är olika hårda, det mäts på en skala från ett till tio. Skalan kallas Moh´s Hardness scale, där 1 är den mjukaste och 10 den hårdaste. Den mjukaste mineralen med värde 1 är talk, medan den hårdaste är diamant. Denna skala kan man utgå ifrån för att veta hur kristallen kan renas, men det finns vissa undantag. Som exempel så tål inte alla stenar saltvatten eller bör sköljas i vatten en längre stund eftersom det gör dem porösa.
Denna hårdhet är också något som påverkar tillverkningen av verktygen eftersom vissa material är svårare att arbeta med och det blir mer spill i produktionen. Lär dig mer....
Kristallers hårdhet:
- Moss agate: 6-7
- Ametist: 7
- Aventurin: 7
- Rainbow flourit: 4
- Grön jade: 6
- Vit jade: 6-7
- Vit opal: 5-6,5
- Clear quarts: 7
- Rosenkvarts: 7
- Sodalit: 5,5-6
- Tigeröga (brun): 7
- Jasper mookaite: 7
- Svart obsedian: 5-6
Ovan ser du hårdheten på CHIA´s kristaller, önskar du veta mer om hårdheten på andra kristaller så kan du söka på ”mohs hardness scale crystals” så får du upp olika tabeller.
Åh nej!
Ibland händer det som inte får hända: du tappar ditt kristallverktyg på badrumsgolvet och det går sönder! Ibland har man tur och verktyget håller, men då är det oftast på ett mjukare golv och med en tåligare kristall. Använd inte ett trasigt och vasst verktyg för massage, men det kanske passar bra som prydnad någonstans? Kristallen har fortfarande kvar sin energimässiga effekt.
Kristaller som tål vatten:
- Bergskristall (Clear quarts)
- Rosenkvarts
- Ametist
- Smokey quarts
- Citrine
- Agate
- Moonstone
- Karneol
- Jasper mookaite
- Tigeröga
- Aventurine
- Svart obsedian (Obs! Kan spricka i extremt kallt/ varmt vatten)
Kristaller från CHIA som inte bör vattenrenas:
- Generellt inga kristaller som slutar på -it
- Flourit (framförallt INTE saltvatten)
- Opal
... Så vad händer om dessa som inte ska vattenrenas placeras i vattenbad? Vissa kristaller löses upp, medan andra tappar sin glans. CHIA´s rainbow gua sha i flourit tvättas t ex snabbt i vatten och tvål och torkas torr direkt, men ska inte vattenrenas eller renas med salt.
Några avslutande tips
Att tvätta verktyget efter användning är jätteviktigt. Ett otvättat verktyg är en grogrund för bakterier och kan leda till problem som oren hud och acne.
Är du terapeut måste du även addera desinfektion för att jobba på ett säkert och hygieniskt sätt för att undvika smittor. Kristallerna mår såklart bäst utan desinfektion, men säkerheten för våra kunder måste gå först! Teoretiskt så håller kristallverktyg för hemmabruk längre än för salongsbruk (pga. desinfektionen), men efter många års arbete med olika kristallverktyg så har jag hittills bara varit med om ett verktyg som blivit poröst och gått sönder (och det var innan jag lärde mig hur de skulle rengöras på rätt sätt).
Tar du hand om dina verktyg ordentligt, så kan du ha glädje av dem i många många år framöver!
I nästa inlägg tar jag upp hur du ska rena dina kristaller på energier - häng med!