Kristallskolan (del 4) - Vad bör du tänka på innan du köper ditt massageverktyg?

I takt med att kristaller, gua sha verktyg och ansiktsrollers blivit mer populärt så har marknaden formligen exploderat. Det finns mer att välja på än för bara några år sedan, men att välja rätt kan vara en riktigt djungel. Jag guidar dig igenom mina bästa tips!

serenity gua sha i sodalite

Innan jag ger dig mina bästa tips, kan det vara bra att veta varifrån det kommer och vad jag har för bakgrund.

Jag har varit terapeut sedan 2007. När jag började jobba med gua sha och rollers runt 2014 så fanns det i princip inget att välja på i Sverige och det som fanns var det inte särskilt hög kvalitet på. Det gjorde att jag vände mig utomlands för att handla och när jag runt 2017 jobbade på att sätta igång med massagekurser för terapeuter kändes det inget roligt att rekommendera verktyg som jag inte kunde stå för till 100%. Så jag bestämde mig för att starta ett eget märke med massageverktyg och har sedan dess även designat ett flertal verktyg själv. Jag ville helt enkelt fylla hålet i marknaden!

Vägen till eget märke med massageverktyg var inte alls så lätt och snabb som många (inkl. jag själv) trodde och tur var kanske det, för annars kanske jag inte gjort det! Bara att hitta leverantörer och verktyg som höll bra kvalitet och jobbade etiskt tog mig 1,5 år och under denna tid testade jag hundratals verktyg och la tusentals kronor på att hitta det bästa (idag är summan nog uppe i test av runt 700 verktyg och summan vågar jag inte räkna på...). Det blev många sena kvällar och nätter innan jag efter 1,5 år lanserade de första verktygen i januari 2019.

Jag fortsätter att testa, utveckla och designa nya verktyg löpande och jobbar med att ständigt förbättra verktygen. Under dessa år jag jobbat med det här så har jag fått stor kunskap i skillnader mellan olika verktyg och vad det egentligen är man ska leta efter när man söker massageverktyg.

Här kommer mina bästa tips:

 1. MATERIALET:
  Se till att det är äkta kristall (om det är det du letar efter). Många verktyg idag är av plast eller infärgad marmor, vilket är billigare att tillverka. Kostar verktyget väldigt lite ska man alltid bli misstänksam och fundera på vad företaget sparat in på... Olika kristaller kostar olika mycket; det beror bl a på råvarutillgång och hur svårt verktyget är att jobba med (hur mycket spill det blir i produktionen). Jag testar materialen på de verktygen jag tar in för att undvika falskt material, vilket ofta kan vara en utmanande och tidskrävande process, då produkterna kan vara blandade och ha ojämn kvalitet. Jag skulle uppskatta att jag upptäckt att ca 50% av de verktyg jag testat har varit i falskt material. 

 2. KEMIKALIER I TILLVERKNINGEN:
  För att göra tillverkningsprocessen smidigare, snabbare,  billigare och minska spillet så använder många kemikalier i tillverkningsprocessen som gör verktygen enklare att tillverka. Detta är ingenting vi vill ha på vår hud! CHIA´s verktyg tillverkas utan irriterande kemikalier.

 3. ETISK HANTERING:
  Att arbetare i hela kedjan får vettig lön för sitt arbete och att allt sker etiskt. CHIA köper inte in de billigaste verktygen och kan heller inte vara billigast på marknaden. Vi värdesätter kvalitet och kunskap. Jag lärde mig tidigt i processen att man får vad man betalar för och det känns bra att veta att leverantörerna har bra villkor i alla led.

 4. SKICKLIGHET HOS DEN SOM GÖR VERKTYGEN:
  Alla verktyg görs för hand och priset avgörs bl a av erfarenheten hos arbetaren och hur många vinklar/ hur komplicerat verktyget är att tillverka. De mer komplicerade verktygen som kostar lite mer har betydligt fler användningsområden och ger dig också bättre resultat. Du får ofta "fler verktyg" i samma verktyg, t ex i CHIA´s egendesignade verktyg

 5. KVALITETSSÄKRAT
  Beställer du billigt från utlandet/ på nätet kan du få lite vad som helst gällande färg, material, kvalitet... CHIA´s verktyg är alla kontrollerade, tvättade och packas för hand av oss. I varje leverans är det ett antal verktyg som inte håller måttet och de rensas då bort alt. säljs till ett billigare pris (Spana in CHIA´s Zero Waste verktyg som finns i begränsat mängd då och då).

 6. DINA BEHOV
  Är du ute efter ett enklare verktyg för en allmän daglig rutin för bättre lyster och att jobba förebyggande? Då kan du välja någon av CHIA´s verktyg i prisklassen 295-495 kr. Vill du jobba mer på specifika problem och är beredd att lägga lite mer tid på att lära dig? Kika på CHIA´s verktyg från 595 kr. Vilket verktyg som är bäst beror på dina behov och önskemål. Rätt skött kan du ha glädje av dina verktyg i många år framöver. Läs mer i kristallskolans kommande delar.

 7. EXPERTIS:
  En enklare gua sha form ger en mer allmän förebyggande behandling medan mina egendesignade verktyg jobbar med specialtekniker för fler behov för det lilla extra. Mina verktyg är ett resultat av min mångåriga kunskap som terapeut och är utvecklade för att kunna jobba med mer specifika tekniker. Dessa verktyg tillsammans med onlinekurs ger gua sha 2.0. Kombinerar du mer behandling på salong hos någon av CHIA´s återförsäljare uppgraderar du resultatet ytterligare!

 8. HUR KOMMER VERKTYGET?
  Får du verktyget massförpackat i en vakuumförpackad plastpåse eller är det packat i en säker, fin och skyddande förpackning som du kan behålla för säker frakt av ditt verktyg? CHIA´s gua sha verktyg kommer med en tygpåse och rollers har både påse och låda. Detta hindrar också ditt verktyg från att bli repigt.

 9. INSTRUKTION OM ANVÄNDNING:
  Att veta hur du ska använda verktyget rätt är nyckeln till ett bra resultat. På de flesta verktyg jag testat genom åren medföljer ingen instruktion och/ den är felaktig... Se till att du köper av ett företag som har koll och som brinner för teknikerna. Med CHIA´s verktyg får du instruktionskort (till gua sha även en instruktionsbroschyr). CHIA är i första hand ett utbildningsföretag som säljer massageverktyg för att kunna hjälpa människor genom de olika teknikerna.

 10. PERSONLIG RÅDGIVNING:
  Hos oss eller någon av våra många återförsäljare och elever får du personlig rådgivning och individuella råd. Detta gör att du kanske betalar några kronor mer, men du får verkligen igen det då du får så mycket bättre och snabbare resultat! Se på din återförsäljare eller terapeut som en PT för din hud och hälsa! Sök gärna efter en av CHIA´s återförsäljare som gått någon av CHIA´s kurser i t ex TCM Facelift Massage, Gua Sha Facelift Massage, koppning mfl. 

Sammanfattning:
Verktygets kvalitet och pris avgörs alltså av en mängd olika faktorer. Mitt främsta tips är att tänka efter vad du är ute efter och vad du värdesätter innan du handlar. Värdesätter du kvalitét, instruktionskort, personlig rådgivning och kunskap så hoppas jag att du ska tilltalas av CHIA´s olika verktyg. 

Bli alltid misstänksam om det är väldigt billigt (låter det för bra för att vara sant, så är det oftast det!). Var också kritisk när du kikar på sociala medier och följ en terapeut som är utbildad i teknikerna. Någonting jag verkligen vill jobba för är att få ut teknikerna i Sverige och i världen och det är också därför jag bestämde mig för att erbjuda några gratiskurser. Verktyget är viktigt, men ännu viktigare är hur du använder det! Om du inte upplever att teknikerna hjälper dig är det nästan alltid fel teknik eller att du inte är konsekvent nog med din massage som är felet!

Lär dig mer:

I kommande delar av kristallskolan så tar jag upp bl a rengöring av dina verktyg, rening av energier, olika kristaller och några spännande nyheter.

 

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published