Kristallskolan (del 1) - Varför är det så bra med kristaller?

Människan har dragits till kristaller sedan urminnes tider och de senaste åren har kristallerna fått ett riktigt uppsving genom kändisar, tidningsartiklar och olika influensers… Men kristaller handlar om så mycket mer än att vara vackra modeaccessoarer. Häng med i CHIA´s kristallskola för att lära dig mer!

I gamla kulturer användes kristaller både som prydnad, smycken och för deras läkande egenskaper. Kristaller har olika vibrationer som påverkar våra chakran, som är platser på kroppen där fysisk och psykisk energi möts. Vi har sju stycken olika chakran och dessa kan behandlas med bl a kristaller, massage, färgterapi, mantran, affirmationer, aromaterapi och marmapunkter.

Kristaller har mycket lätt för att absorbera energi, därför är det viktigt att rena dem regelbundet. Låter man bli att rena dem blir de mättade, kan bli lite mattare i färgen och får sämre egenskaper då de inte kan utföra sitt jobb. Detta tar jag upp i kommande inlägg i kristallskolan. 

Färgernas kraft
Oavsett om man tror på kristallernas läkande kraft eller bara tycker de är vackra och vill ha som prydnad eller som ett massageverktyg så kan de ge glädje i ditt liv. Förutom kristallenergin så påverkas vi också positivt av vackra saker och av olika färger.

Vi människor upplever färger på liknande sätt:

 • Uttrycket ”Jag ser rött”
 • Talesättet ”att vara grön”
 • Hur man säger ”det svartnade inför ögonen”
 • Hur vitt sägs vara oskuldens och renhetens färg
 • Hur mycket piggare du kan känna dig av att sätta på dig en färgglad tröja i stället för en svart…
 • Hur färger används i marknadsföring genom lugnande färger eller starkare och mer aggressiva färger.

Precis som doft och beröring så talar färger till olika delar av hjärnan som styr våra biologiska funktioner, instinkter och drifter. Detta sker undermedvetet och är medärvda egenskaper sedan urminnes tider. Kommunikation genom färger kan användas över olika landsgränser och kulturer. Regnbågens färger är t ex förenade med glädje, positiv gemenskap och i regnbågslandet hör alla samman och är delar av en gemensam värld.

Alla färger talar till vårt undermedvetna och leder till olika känslor, så genom att förstå färgernas effekter kan vi även bli bättre på att kommunicera. Är du osäker på kristallernas effekt och inte hunnit lära dig? Jag brukar alltid rekommendera att man väljer den man känner sig mest dragen till just nu. Kroppen vet intuitivt  vad du behöver.

Vad är en kristall och hur bildas dem?
Kristaller är en fast massa med en geometriskt regelbunden form. De skapades tillsammans med jorden och har fortsatt att förvandlats i takt med planeten. Kristaller är ett avtryck av evolutionen och i dem man följa jordens utveckling under miljoner år. Vissa kristaller har bildats under högt tryck medan andra har bildats långsammare långt ner i jordens inre. Hur de har bildats påverkar deras sammansättning och egenskaper. Kristaller absorberar, bevarar och släpper ifrån sig energier, framför allt genom elektromagnetiska våglängder.

Kristallernas struktur
Kristallers struktur beror på kemiska orenheter, strålning, utsläpp och solen. En stor och liten kristall av samma sort har samma struktur. Detta är något som kan kontrolleras under mikroskop. Ibland kan kristaller av samma sort skilja väldigt mycket i utseende, men genom denna struktur kan man se att de hör till samma sort. 

Olika kristaller har olika kombinationer av mineraler, men de kristalliseras olika. I de fall där en kristall kan ha flera olika färger så skiljer sig mineralinnehållet något. Kristallens yttre form avspeglar nödvändigtvis inte den inre strukturen. Kristallerna har en atom med olika beståndsdelar vars partiklar roterar runt i konstant rörelse. Detta ger en sjudande molekylär massa som vibrerar i en viss frekvens. Det är detta som ger kristallerna dess olika energier.

Kristallers egenskaper
Kristaller läker oss holistiskt och påverkar våra fysiska, emotionella, mentala och andliga nivåer. De verkar genom vibrationer och balanserar det biomagnetiska fält som både omger och tränger in i vår fysiska kropp. Kristaller aktiverar och förbinder olika chakran som reglerar kroppens vibrationspunkter. Genom att ha kroppens sju chakran i balans så får vi ett bättre flöde, bättre vibrationer och på så sätt kan både psykiska och fysiska tillstånd förbättras.  

Sjukdom och ohälsa beror på flera olika faktorer. Genom att arbeta med kristaller kan man försiktigt börja jobba med orsaken och inte bara lindra symtomet. Personligen så föredrar jag en mix av metoder för att påverka vår kropp och sinne på fler sätt och ytterligare påverka kroppens flöde genom till exempel olika typer av massage, rätt kost, andning, tankar och livsstil. Allting hänger ihop! Genom att arbeta från fler håll kan man också få det bästa resultatet. Genom att placera en kristall på eller runt kroppen, stimulera olika reflexpunkter eller massera med en av CHIA´s kristallverktyg i minst tio till trettio minuter så kan du få maximal effekt av dina kristaller.

Kristaller kan t ex:

 • Rensa rummet
 • Dra till sig rikedom (t ex aventurin)
 • Förbättra ens intuition
 • Ge mer energi
 • Verka läkande på organ eller olika hudproblem
 • Locka till sig kärlek (t ex rosenkvarts)
 • Absorbera negativ energi (t ex obsedian)
 • Skydda mot elektromegnetisk strålning (t ex sodalite)
 • Minska stress
 • Frigöra negativa mönster
 • Minska huvudvärk (t ex ametist, lapiz lazuli)
 • Balansera yin & yang (t ex tigeröga)
 • Minska smärta
 • Lugna energin (t ex lapiz lazuli)

I tusentals år har man förknippat olika kristaller med olika delar av kroppen och dess olika organ. Inom traditionell kinesisk medicin och ayurveda, vars läror båda är mer än 5000 år gamla så användes samma kristaller som holistiska terapeuter använder sig av än idag.

För att lära dig välja rätt kristall för dig kan du välja efter symtom och därefter fortsätta till troliga orsaker till dina problem. Eftersträva att lösa upp fysiska, emotionella, mentala och psykologiska blockeringar. När du identifierat behovet kan du försöka koppla detta till rätt sten. Kunniga terapeuter kan också kombinera olika kristaller som ger positiva synergieffekter, men eftersom vissa kristaller stänger av varandra så bör den okunnige vara försiktig med att kombinera olika kristaller.

När du väljer sten/ verktyg eller får hem den
Precis som naturen så skiftar kristallerna i utseende, men de har ändå samma effekt. I uppstarten av CHIA Holistic Beauty & Massage så sorterade vi bort verktyg som inte var helt perfekta i färgen, men började snart förstå att det var ohållbart. Eftersom de har samma energier och är av naturmaterial så kan vi inte leta perfektion. Det kändes respektlöst mot jorden att inte alla verktyg skulle få användas. Dock så sorterar vi fortfarande bort en andel verktyg som avviker i form eller utseende för mycket. De som avviker för mycket säljs i vår "Zero Waste" kollektion till ett billigare pris.

Alla kristallverktyg är handgjorda och därför unika. Idag kan vi uppskatta variationen av kristallerna och kan se det vackra i det operfekta, allting handlar om hur man väljer att se på det! Kanske är det just den "operfekta" varianten du behöver just nu?

Vår mookaite jasper "Heart glow gua sha" är ett exempel på att alla också dras till olika; vi har kunder som hört av sig och vill ha en helt röd sten, medan andra efterfrågat en gul eller en med flera färger... 

Vilken kristall behöver du idag?
Kika på kristallskolans kommande delar för att lära dig mer!

 

Lär dig mer:

 

Följ CHIA´s kristallskola: I kommande delar tar jag upp bland annat rengöring av kristallerna, rening av kristallernas energi,  olika typer av kristaller och dess effekter. Sök på kristallskolan i sökfältet för att hitta alla inlägg.Lämna en kommentar

Var god observera att kommentarer inte publiceras förrän de har blivit godkända