Det du behöver veta för att skydda dig i solen

 

Solen är livsnödvändig för oss för att bl a skapa D-vitamin, men solen har inte bara positiva effekter och kan också skada oss och är nummer ett när det kommer till åldrande i huden.

När vi är ute i solen bildas melanin och huden ändrar färg. Ju mörkare hud, ju bättre skydd mot solen, vilket betyder att du är mer skyddad i slutet av sommaren än i början när du under en längre tid byggt upp ett skydd i huden.

Det finns två typer av strålar; UVA och UVB. UVA-strålar penetrerar djupt i huden och skadar hudens kollagen- och elastinfibrer vilket åldrar huden snabbare och påverkar elasticitet, volym och formation av rynkor. Denna process kallas för photo-aging. UVA strålar även när solen inte skiner och kan även bidra till en förtjockad hud med gulaktig ton, hudcancer och nedbrytning av D-vitamin i huden. Därför är det viktigt att undersöka att ditt solskydd också har skydd mot UVA.

UVB-strålar är kortare, ger pigmentökning och orsakar rodnad, rödhet och akut solskada. UVB-strålar skapar D-vitaminproduktion men kan även orsaka hudcancer och snabbare åldrande i huden.

Det är mycket enklare att förebygga solskador än att reparera redan skadad hud, så sola klokt! Nedan kommer tips om solning, solskydd, hur du kan vårda huden efter solning samt hur du kan rengöra ditt ansikte för att undvika plitor och finnar under sommaren.

 

För att skydda oss mot solen bör vi:

  • Välja ett fysikaliskt solfilter
    Fysikaliska filter som finns i ekologiska solskydd verkar genom titandioxid och zinkoxid som reflekterar bort solens strålar medan traditionella kemiska solskydd omvandlar solens strålar i huden. Fysikaliska solskydd är bättre både för både dig och vår natur då de inte skadar våra korallrev.
  • Använda minst SPF 30
    (mer om du är känslig eller väldigt ljus)
  • Skydd mot UVA
    Undersök att din solskyddsprodukt även har skydd mot UVA.
  • Ta tillräcklig mängd
    Det är inte bara solskyddsfaktorn som skyddar utan också mängden solskydd. Har du för lite solskyddsprodukt på kan skyddet bli avsevärt lägre än vad som står på förpackningen. Se till att smörja in ca 2 matskedar på hela kroppen.
  • Regelbunden applicering under dagen
    Återapplicera varannan-var tredje timme och alltid efter bad eller aktivitet då du svettats.
  • Undvik solen mitt på dagen
    Undvik solen eller sätt dig i skuggan när solen står som starkast mellan kl.11-15 på dagen.
  • Skyddande kläder, solhatt eller keps
    Ansiktet får sol hela året, även när övriga kroppen är täckt av kläder, det kan därför vara bra att vara extra försiktig med huden i ansiktet. Huden i ansiktet är också tunnare än på kroppen och därmed känsligare.
  • Solglasögon
    Skyddar våra ögon och minskar rynkor som uppkommer när vi kisar.
  • Undvika syraprodukter över sommaren
    Syraprodukter kan bidra till ökad pigmentering i huden då syror gör huden tunnare och därmed känsligare mot solens strålar. Hösten är ett bra tillfälle att börja igen om du önskar att använda syror i din hudvård. 
  • Rätt nivå av solskydd:
    Skillnaden mellan olika SPF är mindre än man kan tro. Jag rekommenderar att använda minst SPF 30 under sommaren. 
    SPF 15: minskar UV-strålningen med 93%
    SPT 30: minskar strålningen med 97%
    SPF 50: minskar strålningen med 98%
  • Vegetabiliska oljor fungerar inte som solskydd
    Vegetabiliska oljor vårdar huden och är bra vård t ex under ett solskydd eller på natten för att reparera huden (men inte som ensamt skydd).
  • Undvik nanopartiklar:
    Dessa står uppmärkta som (nano) efter titandioxid enligt lag. Så står det bara "titandioxid" så är partiklarna inte i nanostorlek. 

Tips på bra ekologiska solskydd med fysikaliskt filter:

Så ska vi undvika solen helt och hållet eller alltid ha solskydd?
Nej, solen är också viktig! För att skapa det viktiga D-vitaminet så är det bra med 15-20 minuter i solen utan solskydd, MEN det är inte alla som klarar så länge. Din gräns kanske är på några minuter innan du bränner dig eller skadas av solen. Personligen klarar jag 15 minuter i solen utan solskydd på kroppen, men ser till att alltid ha solskydd i ansiktet på vår och sommar. Även om vi inte blir brända så kan solen skada oss!

Återfukta din hud:
Solen torkar ut huden så att återfukta huden både inifrån med vätska och utifrån genom t ex ansiktsvatten, aloe vera och vårdande olja är bra för din hud.

Tips på vårdande produkter efter en dag i solen:

  • Hydrating Mist (M Picaut):
    Återfuktande ansiktsvatten med aloe vera och trollhassel som bas. Förvara gärna ditt ansiktsvatten i kylen eller ha det i en kylvätska till stranden och spraya på när huden behöver lugnas och återfuktas.
  • Aloe Vera Barbadensis (Maria Åkerberg)
    Svalkande, lugnande, läkande. Ett måste i hushållsapoteket på allt från solsveda, brännsår, insektsbett. Fungerar även bra som en fuktgivande ansiksmask. Kan med fördel förvaras i kylen för en extra svalkande effekt.
  • Soothing lavendel body oil (Organics by Sara)
    Lugnande och vårdande ekologisk kroppsolja med eterisk olja från lavendel och kamomill som återställer hudens balans. 

Upplever du sämre hud på sommaren?
Många får sämre hud på sommaren med finnar, inkapslingar och sämre lyster. Detta kan självklart bero på fler saker som att slarva med sin hudvårdsrutin, annorlunda kost eller inre obalanser. Läs om hudens signaler...

Ett vanligt fel är att använda fel rengöring eller att använda rengöringen fel. Jag rekommendera oljerengöring i två steg som tvättas bort med svamp eller handduk. Eftersom solskydd och olja inte är vattenlösligt så är det viktigt att ”lyfta” av smuts, solskydd och rengöring på detta sätt; att enbart att tvätta med vatten kommer att lämna både rester av solskydd, smuts, fett och rengöring på huden som då kan leda till en sämre hud.

Tips på bra oljerengöringar:

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published