Vad talar vår hud om för oss?

Huden

Huden är kroppens största organ som har flera viktiga uppgifter:

  • Skydda oss mot yttre faktorer och farliga ämnen
  • Känsel (huden innehåller nervtrådar som gör att vi känner värme, kyla, beröring, tryck, vibration och skada)
  • Värmereglering
  • Kontrollerar utsöndring och bibehåller fukt
  • Lagrar vatten, fetter och omvandlar solljus till vitamin D
  • Utrensning via svett
  • Absorption (hudvård och mediciner m.m)
  • Vattenresistent
  • Kommunikation: huden visar oss hur vi mår på insidan och kommunicerar via nervtrådar
  • Kopplad till våra känslor (man pratar ofta om brain-skin connection)

 

Kopplingen mellan hjärna och huden kommer på grund av att de skapades av samma grundceller som bildas redan på fosterstadiet. När vi äter t ex blåbär så är det bra för både hud och hjärna genom det blå färgämnet antocyanin. Signaler från huden ger signaler till hjärnan och ger ökad avslappning precis som hjärnan kan sända signaler till huden. Stress, oro och negativa tankar påverkar huden på fler sätt genom bl a akne, rodnad eller kliande hud eftersom inflammation triggas genom att aktivera kroppens T-celler. Så psykisk hälsa spelar (tillsammans med annat) en viktig roll även i hudens hälsa.

Inflammation är ibland nödvändig eftersom det är ett försvar från kroppen som kan rädda liv. Men nuförtiden går många runt med en låggradig inflammation, ofta pga. stress och dålig kost. Detta är en stor orsak till både sjukdom och olika hudproblem. Inflammation ger ett för tidigt åldrande med bl a rynkor som följd.

Eftersom huden också är ett utrensningsorgan så kan inre obalanser ofta visa sig här. Genom s.k ansiktsläsning delar man in huden i olika zoner som är kopplade till olika organ och här kan man få viktiga ledtrådar i vad huden försöker tala om för oss. Huden kan t ex signalera att du är förstoppad, dricker för lite vatten, har problem med njurarna, att levern är överbelastad eller att du har problem med sköldkörteln. Det är t ex vanligt att få finnar kring hormonzonen runt haka och käke kring mens. Att försöka ha den här approachen och vara tacksam att vi har en hud som faktiskt försöker hjälpa till att signalera om hur vi mår och om vi borde ändra något underlättar oerhört när vi t ex får en finne. Istället för att bli stressade (vilket leder in dig i en negativ spiral) så kan du se det som att du faktiskt får chansen att ändra på något för att må ännu bättre!

Att jobba med huden både utifrån med ekologisk resultatinriktad hudvård och inifrån genom olika typer av massage, ansiktsmassage, hälsosam livsstil och en antiinflammatorisk kost ger oss det allra bästa resultatet på vår hud.

 

Vill du veta mer?

Gå en kurs för hemmabruk

Är du terapeut? Spana in CHIA´s kurser

Boka behandling, hudvårdsrådgivning eller djupgående konsultation

Boka hårmineralanalys

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published