Probiotika; viktig för en hälsosam tarmflora, fin hud & bra immunförsvar

Probiotika är hälsosamma bakterier och en viktig del av vår tarmflora. Hela 1,5 kg bakterier finns i tjocktarmen och de byggs upp under hela livet. Studier har visat att en god bakterieflora hos mamman plus en vaginal förlossning bygger upp vårt skydd redan från födseln. Vår tarmflora beror på flera saker så som genetik, uppväxt, kost, stress, medicinering m.m

I ett probiotikatillskott bör det innehålla flera stycken olika stammar för att öka chansen att du får just de stammarna du behöver. Probiotika bör tas tillsammans med mat eftersom det ökar överlevnadsförmågan hos bakterierna.Tillskott bör tas i ett par månader för att hinna se en effekt. Får du ingen effekt kan de bero på att det är fel stammar för dig, fel dosering eller att du intar den på fel sätt. Dosering av probiotikatillskott och hur lång tid du bör äta tillskott avgörs av vad du har för problem; vid kraftiga mag- eller hudproblem kan du med fördel ta en större mängd probioskin och för att hålla igång en trög mage kan det t ex räcka med 1 tablett i samband med en av dagens måltider.

Probiotika är goda bakterier medan prebiotika är det som bakterierna äter; fiberrika grönsaker, frukt, bär, baljväxter, broccoli, rotsaker, grönkål och lök. Mjölksyrade grönsaker t ex surkål är toppen för att öka på de goda bakterierna, likaså den fermenterade drycken kombucha.

Mår din mage och tarm bra så blir du gladare, piggare, får bättre immunförsvar och finare hud! En vanlig anledning till att tarmfloran kommer i obalans är antidepressiv medicin, smärtstillande medicin, antibiotika, stress, dålig sömn och en sockerrik kost.

Här hittar du olika tillskott med Probiotika:

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published