Gua sha - det naturliga alternativet till botox?


 

Gua sha är en behandling som använts inom kinesisk medicin i tusentals år. Gua sha för ansiktet brukar beskrivas som "eastern facelift" eller ett naturligt alternativ till botox!


Gua sha kommer ursprungligen från Kina och används som folkmedicin. Med hjälp av ett gua sha verktyg i t ex kristall, biansten eller resin så utförs specifika skraprörelser på huden, vilket skapar cirkulation och en rörelse under huden. Detta forslar bort toxiner, slaggprodukter och löser upp muskelspänningar. Gua sha blir allt populärare även i västvärlden och kan fås både i en en salongsbehandling och/ eller utföras som egenvård hemma.

Behandling av kroppen och ansiktet skiljer sig åt en hel del; vid kroppsbehandling används snabbare och djupare drag medan grundtekniken för ansiktet innebär lätta och långsamma drag. Med hjälp av flertalet olika tekniker påverkar vi kroppens lymfflöde, fascia (bindväv), muskelspänning och kroppens olika meridianer. Jag brukar säga att gua sha är så lätt eller svårt vi gör det till; alla kan ganska enkelt lära sig en enklare basbehandling för fina resultat, men för maximal effekt rekommenderar jag att du lär dig på en djupare nivå. Val av gua sha verktyg, tempo, antalet repetitioner, tekniker, tryck, ordning etc kan ta ditt resultat från bra till fantastiskt! Regelbundenhet är också nyckeln till att se den stora förändringen på din hud.

Massage med ditt gua sha verktyg påverkar också nervsystemet genom att kroppen frisätter kroppens "lugn-och-ro" hormon oxytocin som påverkar både vår hälsa och hud.


Effekter av gua sha i ansiktet:

 • Ökar blodcirkulationen och ger huden en bättre lyster

 • Reducerar linjer & rynkor

 • Minskar porer, inkapslingar och oren hud

 • Förbättrar acne

 • Förbättrar lymfflödet och transporterar bort toxiner; en riktig "detox" för huden!

 • Jämnar ut hudtonen och ger bättre textur

 • Bättre spänst i huden

 • Får bort mörka ringar under ögonen

 • Jobbar bort svullnad och definierar kindbenen, hakpartiet och minskar svullnader under ögonen

 • Behandlar spända muskler t ex spänd nacke, spända käkar och spänningshuvudvärk

 • Förbättrar muskeltonusen och lyfter huden = ett naturligt facelift!Gua sha och Botox - jobbar tvärtemot varandra
För att få en botoxliknande effekt på t ex bekymmersrynkan kan du få räkna med 6-9 månaders gua sha, lite beroende på hur djup rynkan är och hur flitig du är. När du jobbar med djupare linjer så används flera mer avancerade tekniker, något jag lär ut till mina kunder på salongen eller i flera av mina onlinekurser.

Gua sha är helt utan biverkningar, stärker huden och förbättrar flödet så att resultaten blir bättre och bättre över tid medan botox gör det motsatta och förlamar muskeln, försämrar cirkulationen, stoppar upp lymfflödet, tunnar ut huden och ger dålig lyster i huden, vilket ger ett snabbare åldrande i huden.

Botox är heller ingen permanent lösning utan behöver fyllas på regelbundet så både kostnadsmässigt och biverkningsmässigt är det många som väljer bort botox till förmån för gua sha! Jag upplever att många inte vet att det finns naturliga alternativ till botox, så jag hoppas kunna vara med att bidra till att fler får upp ögonen för gua sha som ett naturligt alternativ.

Har du nyligen gjort botox ska du inte behandla området med gua sha på 8 veckor. När botoxen börjar avta upplever många att rynkan är djupare än innan och att de därför måste fortsätta behandla med botox. Jag har flera kunder som övervägt botox men som sen ändrat sig när de upptäckt vad gua sha kan göra för deras hud!

Tips på massageverktyg som är extra bra för linjer & rynkor:
Här jobbar du med de taggigare eller spetsigare delarna på gua shan med lätta och snabba drag (se nedan för mer tips)


Hudföryngring och glow med gua sha
Gua sha får huden att stråla inifrån och många berättar att de kan skippa sin foundation efter en tids regelbunden gua sha. Ett bra lymfflöde och en smidig fascia hjälper till att smörja huden inifrån och ut.

Hur ofta?
Gua sha ger omedelbar effekt genom en jämnare hudton, bättre lyster, ett litet lyft (gör en sida i taget och jämför!), vitare ögonvita, piggare ögon och tydligare ansiktskonturer men ger ännu bättre och mer långvarig effekt när det utförs regelbundet; därför är mixen hemvård och salongsbehandling ett vinnande koncept! Gua sha rekommenderas som hembehandling för nacke, hals och ansikte 3-7 ggr/v minst 5-10 min/ gång.

Lymfsystemet har ingen egen pump så här måste vi själva hjälpa till att hålla igång flödet genom rörelse, en bra livsstil, hälsosam kost och t ex gua sha. Efter en behandling har vi ett bättre flöde i lymfsystemet i två dygn, så genom att hela tiden hålla igång flödet så får vi det bästa resultatet så att lymfsystemet kan göra sitt jobb och rensa ut toxiner och smörja huden inifrån löpande.

 

LÄR DIG MER OM GUA SHA:

Vill du få inspiration?
Följ @chiaholisticbeautymassage på instagram och facebook

Nyfiken på att testa en gua sha behandling?
Boka här

Vill du lära dig gua sha för hemmabruk?
Köp någon av CHIA´s onlinekurser eller boka en individuell onlinekonsultation.

Se CHIA´s ansiktsverktyg?
CHIA´s gua sha verktyg för ansiktet

Besöka någon av CHIA´s återförsäljare:
Hitta din närmaste återförsäljare

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published